Dimitri Qvintus (141),
EU-valskandidat

Roadtrip genom europa

Det är dags för förändring. Vi måste vara den förändringen. Vi, socialdemokrater. Ingen annan. I EU-valet handlar det om de europeiska stora linjerna. Om europeiska beslut som påverkar hela unionen och alla människor. Det är det som jag vill påverka. Jag vill göra det som den människa och politiker som jag är.

Jag vill ta er med på en roadtrip genom Europa, som hör till mina absolut starkaste barndomsminnen. Året är 2000. Jag sitter på baksätet av en Rover 416Si. Hela familjen är i bilen och resan genom Europa har börjat från Tallinn, dit färjan har tagit i land för en liten stund sedan.

Vi är på väg till Ungern, till våra familjevänners sommarställe. Jag var första gången i den stora världen. Jag kommer ihåg att trafikkulturen var annorlunda. Lite skrämmande. Husen såg annorlunda ut. Vit tegelsten, som om någon skulle ha glömt att måla väggarna. Tiden stod stilla på något sätt...

...Vi gjorde samma resa ytterligare tre gånger. Och under de tre somrarna såg jag från bakbänken att någonting höll på att förändras. Husen, som tidigare bara var av vit tegelsten och som såg ut som tiden före mig, hade fått färg. Vägarna hade blivit i bättre skick. En ny flagga syntes vid gränserna. En flagga som jag redan sett hemma. Det kändes som det blev åtminstone lite lättare och smidigare på gränserna...

...Men nu fanns det någonting gemensamt även mellan länderna. Ett gemensamt språk i form av avtal, vars syfte var att bygga fred, tillväxt, rättvisa och en ljusare framtid. En gemensam kontinent, där man lärt sig av det fruktansvärda förflutna. Där minoriteterna inte längre behöver vara rädda eller tigga för vare sig pengar eller acceptans.

Den här resan, både min och vår hemkontinents resa är värd att berätta om. Det var ju meningen att det skulle bli en framgångssaga och en paradmarsch. Men det blev det inte, åtminstone inte helt som det hade tänkts. Europa håller på att ha sitt andra förlorade decennium i sträck.

DSC 1192
Dimitri Qvintus meriter
  • 36-årig familjefar.
  • FSD:s ordförande.
  • 10 års gedigen erfarenhet av politiken i statsrådet och riksdagen, bl.a. som specialmedarbetare till statsminister Marin och Rinne.
  • Direktör, ordförande.
  • Styrelsemedlem i Kabelhuset och Svenska Teatern.
  • Född i Idensalmi.
antti rinne
Antti Rinne om Dimi

Jag har haft möjligheten att genom mitt arbete lära känna en exceptionellt begåvad och empatisk person, Dimitri Qvintus. Dimitri har arbetat vid min sida som en nära arbetskamrat i över ett decennium.

Han är modig och flitig till sin natur och betraktar saker och människor med stort hjärta.

Dimitri, eller Dimi för oss vänner, är snabb att lära sig. Bakom detta finns en stark vilja att påverka världen enligt de värderingar han har antagit. Dimi är en av dem som verkligen vill göra världen bättre för oss alla att leva i. Hans förmåga och önskan att påverka sträcker sig inte bara till Finlands gränser. Hans goda språkkunskaper och mod möjliggör arbetet och aktiviteten i nya, tidigare okända situationer.

Skarpt intellekt och snabbhet i att förstå gör denna unga person till en oslagbar beslutsfattare. Dimis goda egenskaper begränsas inte bara till arbetslivet. Dimi är en lycklig och aktiv familjefar vars tilltag i barnens vardag är trevligt att följa.

Jag är gladeligen och uppriktigt stödjer och vill hjälpa denna nya generations beslutsfattare till Europaparlamentet.

fagerholm v3

Monika Fagerholm om Dimi

Jag gick med i det politiska arbetet för några år sedan då jag beslöt mig för att göra allvar av att organisera mig. Därför blev jag också särskilt glad då Dimitri Qvintus frågade mig om jag ville leda medborgardelegationen för honom i EU-valet, tillsammans med Antti Rinne. Dimi står för saker som jag ser som jätteviktiga i det samhällsläge som vi har idag.
 
Det är EU-val den 9:e juni. Vi vet alla vad som står på spel. Rättsstaten. Och en demokratisk samhällsordning så som vi känner den. Fascismen är ett reellt hot. Ytterhögern förutspås skrällseger. Och då är det viktigt vi alla röstar rätt. För partier som inte gör eftergifter för att exempelvis vinna kortsynta fördelar genom att ingå samarbeten med ytterhögerpartierna.
 
Högern, även den moderata högern, har visat sig vackla på den punkten. Inte bara i Finland men i Sverige och andra länder har högern visat att det går att tänja på sina egna principer och löften före val. Statsministern talar vackert om att mota ytterhögern i grind i EU, men öppnar ändå upp för ett samarbete med Sannfinländarna.
 
Det är ytterst farligt om man själv enligt egen agenda börjar rita upp gränserna för vad som är till exempel fascism, och vad inte. På det viset har de fascistiska partierna kommit till makten, både nu och i historien.
 
Om vi tror på ett öppet och rättvist och jämlikt samhälle enligt socialdemokratiska principer så är det dags att visa det. Det har aldrig varit viktigare än nu.
 
Vi behöver tänka stort, våga ha visioner, och framför allt klä våra visioner i ord om hur ett starkt och öppet och mänskligt Europa kunde se ut. Det är inte alls självklart att folk annars förstår vad vi menar.
 
Framför allt behöver vi hopp. Positiv och konstruktiv framåtanda, och också, då det behövs en glad energi, lite liksom glimten i ögat också.
 
Dimi som jag lärt känna som politiker under det senaste halvåret tycker jag står för just det här. Kunskap, visioner, en ung och ny energi. Och så är han en utmärkt kandidat för det finlandssvenska.

Folke2

Folke Sundman om Dimi

Dimitri Qvintus personifierar den nya generation inom SDP och FSD som är helt hemmastadd i den verksamhetsmiljö den nya digitaliserade kapitalismen skapat, men som samtidigt förankrar sin syn på politikens innehåll i socialdemokratins hållbara grundvärderingar - jämlikheten, solidariteten, demokratin.

Dimi har redan nu en politisk erfarenhet som många behöver en livslång karriär för att uppnå. Men Dimi ser detta närmast som grunden för ett förstärkt och fördjupat politiskt engagemang. Nästa steget i hans politiska arbete är att stiga fram och göra sin politiska insats som folkvald 

Dimi är som fisken i vattnet i sin EU-kampanj. Han vet vad han talar om, på flera språk. Han vet hur systemet fungerar. Och han vet att man kommer ingen vart utan visioner om hur saker och ting kan och bör förändras.

Jag sade i höstas på FSDs kongress i Jakobstad då vi ställde upp Dimi,  att vi ska göra honom till en ny Jörn Donner. Just det. Jörn var i tiden den första finlandssvenska socialdemokratiska rösten i Europaparlamentet. Nu ska vi göra Dimi till den andra.

euvaalit sdp 2024 kansikuva

Donera till kampanjen

Vi kan bättre! Donera för att stödja Dimitri Qvintus’ valkampanj inför EU-valet. Varje donation är viktig och vi tackar varmt för ditt stöd.

 

Sociala medier